vanzare vin vrac feteasca

FETEASCA ALBAvin de vanzare pentru nunti, botezuri, cununii. vin vrac de calitate. vin de cotesti. vin de vanzare pentru restaurante, baruri.

Feteasca alba este un soi de struguri traditional românesc, cultivat în majoritatea podgoriilor, în special în Moldova si Transilvania.

Se crede ca a fost obtinut prin selectie populara din soiul Feteasca neagra. Este soiul care detine in viticultura romaneasca cele mai mari suprafete (peste 23.000 hectare).

Feteasca alba a fost cunoscuta in popor si sub alte denumiri (sinonime) precum: Poama fetei, Pasareasca alba si Poama pasaresca. Ultimile doua denumiri au fost date de faptul ca, la coacere, Feteasca alba era foarte cautata de pasari.

 
 

De remarcat ca soiul Feteasca alba s-a impus in timp, fiind luat in cultura de toate tarile viticole vecine cu Romania, iar in Germania il intalnim cultivat sub numele de Mädchentraube.

Soiul Feteasca alba are o mare rezistenta la ger putand face fata temperaturilor negative de pana la -20- (-22)°C. Feteasca alba se caracterizeaza printr-o scurta perioada de vegetatie de circa 150-160 de zile, iar productiile medii de struguri sunt in jur de 6-8 tone la hectar dar pot ajunge pana la 11-12 tone.

Maturarea strugurilor are loc in luna septembrie si in prima decada a lunii octombrie, momentul variind in functie de conditiile climatice ale podgoriei unde este cultivat - cele situate in sud sunt mai avansate. Cumparativ cu alte soiuri romanesti, feteasca alba are o putere de acumulare a zaharurilor foarte ridicata. Din acest punct de vedere, ea se situeaza printre primele soiuri de acest fel din lume.

Vinurile obtinute sunt seci sau demiseci, cu un continut moderat de alcool (11.5-12%), aciditate si zahar, si o finete naturala.

Temperatura recomandata pentru consum este de 8-10º C si poate insoti preparatele din peste, fructe de mare, legume si gustari.

 

FETEASCA REGALA

Este un soi autohton romanesc originar din Ardeal si mai este denumit si Feteasca de Ardeal.
Provine din incrucisarea dintre Feteasca Alba si Grasa de Cotnari, are o culoare galben verzui si o aciditate mai mare decat Feteasca Alba, un vin alb demisec, vioi, usor acid, glicerinos si cu vascozitate mai mare.

Esta un vin de calitate superioara obtinut in podgoria Dealurile Buzaului centru de vinificatie Ramnicu Sarat, are o concentratie alcoolica de 11,2 % si circa 10 gr. zahar / litru.

 

Trebuie evidentiat si faptul ca soiul Feteasca regala nu se preteaza la supracoacere, deci nu acumuleaza in timp cantitati mari de zaharuri.

 

Vinurile obtinute sunt vinuri echilibrate, de culoare alb-verzuie cu nuante galbui sau galben-verzuie, care, pe masura maturarii, 1-2 ani, trec in culoarea galben-pai sau chiar in galben-auriu.

Are o aroma discreta ce aminteste de florile de mar si de ceara de albine. Prin invechire capata un buchet armonios tipic zonei de cultura.

Este recomandat pentru ospete traditionale, unde servit la temperatura de 10 – 12º C, datorita delicatetei si elegantei poate insoti cu succes preparatele din peste, legume, carne de pasare, branzeturi.